Puriko punkki?
Punkkeja esiintyy Suomessa runsaasti aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Osa punkeista levittää kahta erilaista punkkitautia. Käytössä on jo rokote puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan, joka on virustauti. Nyt kehitteillä on rokote myös borrelioosia eli Lymen tautia vastaan, joka puolestaan on bakteerin aiheuttama infektio.
Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan TBE-punkkirokotteen saavat Suomessa maksutta yli 3-vuotiaat riskialueilla asuvat henkilöt >>. TBE-rokotteen voi ottaa myös omakustanteisesti. Se ei kuitenkaan anna suojaa toista punkkitautia, eli borrelioosia vastaan.
Borrelioosirokotetta tutkitaan nyt Suomessa
Osa puutiaisista kantaa Borrelia burgdorferi -bakteeria, joka voi aiheuttaa ikävän taudin, borrelioosin (Lymen tauti). Hoitamattomana infektio voi levitä hermostoon, niveliin tai sydämeen. Vuosittain jopa yli puoli miljoonaa ihmistä maailmassa sairastuu borrelioosiin.
Borrelioosi on puutiaisaivotulehdusta yleisempi tauti Suomessa; sitä on esiintynyt viime vuosina noin 6 000 – 8 000 tapausta vuodessa, kun taas TBE:tä on esiintynyt vain noin 80-150 tapausta vuodessa (lähde: punkkilive.fi).
FVR, lääkeyhtiö Pfizer ja 254 Suomessa asuvaa vapaaehtoista ovat mukana kansainvälisessä rokotetutkimuksessa, jossa arvioidaan borrelioosia vastaan kehitettyä tutkimusrokotetta.
Tavallisin merkki varhaisvaiheen borrelioosi-infektiosta on yli 5 cm:n läpimittainen, usein rengasmainen laajeneva punoittava ihottuma, joka ilmenee 1−2 viikon kuluessa punkin puremasta. Muita oireita ovat väsymys, kuume, päänsärky, nivelkipu tai lihaskipu. Varhaisvaiheen infektion hoitona on antibiootti. Hoitamaton borrelioosi voi aiheuttaa myöhäisoireita ja kroonisen infektion, kuten niveltulehduksen, aivokalvotulehduksen, hermojuuritulehduksen tai kasvohermohalvauksen.
Borrelioosia vastaan ei ole vielä käytössä rokotetta, mutta sellaista tutkitaan parhaillaan. FVR – Suomen rokotetutkimus, lääkeyhtiö Pfizer ja 254 Suomessa asuvaa vapaaehtoista ovat tällä hetkellä mukana kansainvälisessä rokotetutkimuksessa, jossa arvioidaan borrelioosia vastaan kehitetyn tutkimusrokotteen tehoa, turvallisuutta ja siedettävyyttä. Tutkimus käynnistyi vuoden 2022 syksyllä ja kestää yhteensä noin 30 kuukautta, eli tuloksia odotetaan vuoden 2025 aikana. Tutkimukseen ei oteta enää uusia vapaaehtoisia. Tutkittaville annettiin kolmen rokotteen sarja vuonna 2023 ja tehosterokote annetaan keväällä 2024. Tavoitteena on saada käyttöön turvallinen ja tehokas rokote myös borrelioosia vastaan.
Suojautuminen, punkkitarkastukset ja oikeaoppinen poisto
Punkin puremilta voi suojautua vaatetuksella ja punkkitarkastuksella sekä poistamalla heti iholle tulleet punkit. Tämän jälkeen on hyvä tarkkailla purema-aluetta mahdollisten iho-oireiden varalta. THL on julkaissut hyvät ohjeet punkinpureman varalle, katso ohjeet >>. Punkit ovat aktiivisia myöhäiseen syksyyn saakka, joten elo-marraskuussakin kannattaa olla valppaana puremien varalta.
Luonnossa liikkuminen on monien mielestä yksi parhaista tavoista nauttia Suomen kauniista kesästä. Punkeille ei kannata antaa liikaa pelkokerrointa; vakavan taudin riski on erittäin pieni ja ulkoilun tuomat terveyshyödyt mittavat. Iloisia kesäretkiä luonnon helmaan!