Suomalainen, kansallisia rekisteritietoja hyödyntävä tutkimusosaaminen tuottaa kansainvälisesti ainutlaatuista tietoa
Suomessa toteutetun mittavan FinFluHD-influenssatutkimuksen tulokset julkaistiin vertaisarvioidussa kansainvälisessä tiedejulkaisussa. Tutkimuksessa arvioitiin korkea-annoksisen influenssarokotteen tehokkuutta 65 vuotta täyttäneillä.
FinFluHD-tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, suojaako neljä influenssaviruskantaa sisältävä korkea-annoksinen rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tavanomaisen annoksen sisältävä, Suomessa rokotusohjelmassakin käytössä oleva rokote. Korkea-annoksinen rokote sisälsi samojen neljän viruskannan osia kuin tavanomainen influenssarokote, mutta korkea-annoksisessa rokotteessa oli nelinkertainen määrä vaikuttavia aineita.
FinFluHD oli kansainvälisesti ensimmäinen aiheesta tehty ns. laaja pragmaattinen kenttätutkimus, jossa rokotukset annettiin terveyskeskuksissa (13) ja tutkimustiedot haettiin kansallisista terveysrekistereistä. Sen toteutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotetutkimustiimi, joka vuonna 2022 siirtyi osaksi valtion erityistehtäväyhtiö FVR – Suomen rokotetutkimusta. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofin kanssa.
Kansallisten rekistereiden, kuten hoitoilmoitusrekisterin, tartuntatautirekisterin ja väestörekisterin hyödyntäminen on tehokas tapa kerätä tietoa suurista väestöjoukoista, sillä rekisterit sisältävät laajan ja kattavan aineiston koko väestöstä. Suomessa on kansainvälisessä tarkastelussa erityisen laadukkaat ja ajantasaiset rekisterit.
Tutkimuksen oli tarkoitus kestää 2–3 influenssakautta, mutta maaliskuussa 2020 alkanut koronapandemia ja sitä seuranneet mittavat rajoitustoimet katkaisivat myös influenssavirustartunnat väestössä lähes kokonaan. Ennen keskeytystä ensimmäisellä influenssakaudella syksyllä 2019 rokotettiin tavoitteen mukaisesti 33 093 tutkittavaa; heistä puolet sai korkea-annoksisen influenssarokotteen ja toinen puoli sai tavanomaisen annoksen sisältävän rokotteen.
Löydökset tukevat korkea-annoksisen influenssarokotteen käyttöä yli 65-vuotiailla: sen saaneilla havaittiin 5,5 prosenttia vähemmän sairaalahoitoon johtaneita verenkierto- ja hengitystiesairauksia kuin tavanomaisen, rokotusohjelmassa käytetyn annoksen saaneilla. Erityisesti sepelvaltimotaudista johtuvia sairaalahoitoja esiintyi korkea-annoksista rokotetta saaneilla noin kolmannes vähemmän kuin tavallista rokotetta saaneilla.
”Tuloksiin tulee suhtautua varauksella ja lisätutkimuksia tarvitaan, koska FinFluHD-tutkimus jouduttiin keskeyttämään koronapandemian vuoksi. Tutkimuksen ensimmäisen influenssakauden onnistunut toteutus on kuitenkin erinomainen osoitus suomalaisen rekisteritutkimusosaamisen tarjoamista hienoista mahdollisuuksista ja kyvykkyyksistämme toteuttaa mittavia tutkimuksia. Tulokset myös antavat lisäpontta ikääntyvien ihmisten entistä tehokkaamman influenssasuojan jatkotutkimuksille”, toteaa FVR:n tutkimus- ja lääketieteellinen johtaja, kliinisen epidemiologian dosentti Arto Palmu.
Linkki Influenza and Other Respiratory Viruses -julkaisuun (englanniksi) >>
Lisätietoa
Arto Palmu
tutkimus- ja lääketieteellinen JOHTAJA
kliinisen epidemiologian dosentti
arto.palmu (at) fvr.fi
+358 50 549 7113