Mitä osallistuminen tarkoittaa?
Meille on tärkeää, että koet saavasi riittävästi ja luotettavaa tietoa tutkimuksesta, saat rauhassa päättää osallistumisestasi, ja että sinut kohdataan ystävällisesti ja arvostavasti. Rokotetutkimukseen osallistuminen on arvokas terveydenedistämisteko – haluamme, että kokemus on sinulle kaikin puolin hyvä ja positiivinen.
Kaikki tutkimukset noudattavat yksilöllistä tutkimussuunnitelmaansa eli protokollaa, mistä johtuen käytännön toteutustapa vaihtelee tutkimuksittain. Suurin osa tutkimuksista toteutetaan tutkimusklinikoillamme, mutta tutkimuksia saatetaan toteuttaa myös esimerkiksi yhteistyössä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa.
Tutkimusklinikalla tutustut ensin tutkimustiedotteisiin yhdessä henkilökunnan kanssa. Näin sinun on helpompi päättää, haluatko osallistua tutkimukseen. Sen jälkeen on vuorossa tietoisen suostumuksen antaminen (suostumuslomakkeen allekirjoitus) ja tutkijalääkärin tekemä terveystarkastus. Seuraavaksi annetaan tutkimusrokote, jonka jälkeen vointiasi seurataan tutkimusklinikalla noin puoli tuntia.
Tutkimukseen voi kuulua useampi kuin yksi käynti tutkimusklinikalla ja vointiasi seurataan myös kotona käyntien välillä. Ohjeet siihen saat tutkijalääkäriltä ja -hoitajalta. Yleensä seurantaan kuuluvat oirepäiväkirjan täyttäminen ja lämmön mittaus, usein myös tutkimushoitajan seurantasoitot. Mahdollisesti otetaan myös verinäytteitä, joiden perusteella varmistetaan, että annettu rokote toimii eli vasta-ainemuodostus on käynnistynyt. Puudutamme halutessasi pistoskohdan ennen verinäytteen ottoa, jotta toimenpide on kivuton.
Satunnaistaminen tarkoittaa tutkimushenkilöiden jakamista satunnaisesti tutkimus- tai vertailuryhmään. Tutkimushenkilö tai tutkija ei voi vaikuttaa siihen, kumpaan ryhmään tietty henkilö päätyy, vaan kyse on sattumasta.
Sokkoutus tarkoittaa, että tutkimukseen osallistuville henkilöille ja tutkimusta toteuttavalle henkilökunnalle ei paljasteta tutkimusseurannan aikana, annetaanko tutkittaville tutkimusrokotetta vai vertailurokotetta. Tämä selviää vasta, kun tutkimus on päättynyt. Näin tutkimushenkilöiden käsitys esimerkiksi rokotuksen aiheuttamista oireista säilyy mahdollisimman puolueettomana.
Avoimissa tutkimuksissa (sokkouttamaton) sekä henkilökunta että tutkittava tietävät jo tutkimuksen aikana mitä rokotetta tutkittava saa: tutkimus- vai verrokkirokotetta.