Rokotetutkimusten ansiosta käytössämme on turvallisia ja tehokkaita rokotteita, jotka suojaavat meitä vakavilta taudeilta. Kaikkia uusia rokotteita tutkitaan ensin aikuisilla, vasta sen jälkeen siirrytään tarvittaessa nuorempiin tutkittaviin. Lapsille suunnatut rokotteet tulee tutkia lapsilla, koska lasten immuunijärjestelmä toimii osin eri tavoin kuin aikuisilla. Myös rokotteen suojateho tulee osoittaa siinä ikäryhmässä, jossa tautia tyypillisesti esiintyy.
Rokotteet tukevat lasten immuniteettia
Vastasyntyneiden hankittu immuniteetti tarkoittaa äidiltä siirtyneitä vasta-aineita, jotka suojaavat lasta ensimmäisten elinkuukausien ajan. Lapsen oma immuniteetti kehittyy vähitellen, minkä vuoksi erityisesti imeväisikäiset lapset ovat haavoittuvassa asemassa monien tautien suhteen. Siksi lapset saavat tässä vaiheessa kansallisen rokotusohjelman puitteissa useita vakavilta taudeilta suojaavia rokotuksia. Rokotukset tukevat lapsen omaa immuniteettia. Monet taudit, kuten pneumokokkibakteerien aiheuttamat, voivat olla terveellekin lapselle vakavia ja jopa hengenvaarallisia.
Monien tautien osalta aiempi sairastuminen suojaa uudelta infektiolta. Rokottamalla tapahtuu sama, mutta paljon turvallisemmin. Rokotteilla ennaltaehkäistään vakavia tauteja. Taudin sairastamalla voi saada hyvän suojan, mutta sairastamisen komplikaatiot voivat olla kohtalokkaat. Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin taudin sairastaminen.
Rokotetutkimuksia lapsille – eettisesti ja turvallisesti
Lapsille tarkoitetut rokotteet on tutkittava nimenomaan lapsilla, jotta voidaan varmistua rokotteen tehosta ja turvallisuudesta tässä kohderyhmässä. Rokotteen hyödyt ja turvallisuus on myös ensin osoitettava aikuisilla, vasta sen jälkeen voidaan siirtyä tutkimaan rokotetta lapsilla.
Suomessa tehtävä rokotetutkimus on korkeatasoista. Kaikki kliiniset rokotetutkimukset ovat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymiä, ja niillä on lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan hyväksyntä. Tutkimuksissa noudatetaan kansainvälistä ja kansallista lainsäädäntöä ja hyvää kliinistä tutkimustapaa. Näillä varmistetaan, että osallistuminen on turvallista ja tutkimuksesta saatavat tulokset ovat luotettavia.
Rokotteiden ansiosta lasten kuolleisuus rokotteilla ehkäistäviin tauteihin on 30 vuoden aikana (1990–2017) vähentynyt 65 % (IFPM).
Ennen lapsen osallistumista tutkimukseen huoltajalle kerrotaan yksityiskohtaisesti tutkimuksesta ja pyydetään allekirjoittamaan tietoinen suostumus lapsen osallistumiseksi tutkimukseen. Rokotetutkimusklinikoilla tutkijoina toimivat lääkärit tekevät terveystarkastuksen perusteella aina lopullisen päätöksen siitä, voiko lapsi osallistua tutkimukseen. Kaikissa tutkimuksissa on tiukat sisäänotto- ja poissulkukriteerit, joiden avulla tutkittavan soveltuvuus arvioidaan. Rokotetutkimusklinikoilla työskentelee lääkäreitä, terveydenhoitajia ja laboratoriohoitajia. He seuraavat lasten vointia ja terveyttä tarkasti ja ovat perheiden käytettävissä koko tutkimuksen ajan.
Monivaiheisten tutkimusten jälkeen lääkeviranomaiset arvioivat tutkimusnäytön kokonaisuudessaan, jonka pohjalta viranomaiset (EU:n alueella Euroopan lääkevirasto EMA) voivat tehdä päätöksen rokotteen myyntiluvan saamiseksi. Myyntilupapäätöksen jälkeen rokote tulee apteekkimyyntiin ja voidaan ottaa kansalliseen rokotusohjelmaan.
Tutkimusten ansiosta lasten kansallinen rokotusohjelma päivittyy
Rokotteiden vaikutus kansanterveydelle on merkittävä, mutta olennaisinta on niiden tarjoama suoja omalle lapselle. Suomen kansallisen rokotusohjelman puitteissa lapset saavat tällä hetkellä useita tärkeitä rokotteita kuten kolmoisrokotteen tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan sekä viitosrokotteen, joka sisältää suojan mm. pikkuvauvoille hengenvaarallista hinkuyskää vastaan. Tärkeitä ovat myös vesirokko- ja pneumokokkirokotteet.
Suomessa lasten rokotusohjelma on jo melko kattava, mutta siihen ei kuitenkaan kuulu vielä kaikkia samoja rokotteita, joita lapset muualla Euroopassa saavat oman maansa rokotusohjelman puitteissa. Näitä ovat esimerkiksi rokotteet meningokokkibakteerien aiheuttamaa aivokalvontulehdusta, sekä B-hepatiittia vastaan.
Rokottaminen on puhtaan veden ohella tärkein ihmisten terveyttä maailmanlaajuisesti edistävä keksintö (WHO).
Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa kehittämistä. Myös rokotusohjelmamme kehittyy sitä mukaa, kun käyttöön saadaan yhä tehokkaampia ja turvallisempia rokotteita. Tutkimusten ja niihin osallistuvien vapaaehtoisten avulla käytössämme on tulevaisuudessa yhä paremmin lapsiamme suojaavia rokotteita.
Laajenna lapsesi rokotesuojaa – osallistu tutkimukseen.
Avoimet tutkimuksemme löydät täältä >>
Meillä on erityistehtävä: sinun terveytesi
KirjoittajA
Arto Palmu
lt, kliinisen epidemiologian dosentti
FVR – Suomen rokotetutkimuksen tutkimusjohtaja