Lääkärille
Rokotteen turvallisuus ja rokotteeseen liittyvät haittavaikutukset ovat yleensä keskeisimpiä tutkimuksessa selvitettäviä asioita. Tutkimuksen aikana ilmaantuneista haittatapahtumista kerätään tietoa lainsäädännön ja tutkimuskohtaisen tutkimusprotokollan mukaisesti.
Rokotetutkimuksiin osallistuvia tutkittavia ohjeistetaan raportoimaan haittatapahtumista FVR:n tutkimushenkilöstölle tutkimuskohtaisten ohjeiden mukaisesti. Usein mahdollisista haitoista raportoidaan säännöllisesti täytettävien sähköisten päiväkirjojen avulla. Tietoa kerätään myös säännöllisten tutkimusvastaanottokäyntien ja etäkontaktien avulla. Tutkimukseen osallistuva voi aina olla yhteydessä omaan rokotetutkimusklinikkaansa, mikäli hänellä on kysyttävää tutkimuksesta tai hän epäilee odottamattomia haittavaikutuksia.
Valtaosa tutkimuksista on sokkoutettuja tutkimuksia, mikä tarkoittaa, että tutkittava ja tutkija eivät tiedä tutkimuksen toteutusvaiheen aikana mitä valmistetta tutkittava on saanut. Sokkoutuskoodin purkaminen kesken tutkimuksen on mahdollista, mutta tieto rokotetutkimuksessa saadusta rokotteesta (esim. aktiivinen tutkimusvalmiste tai plasebo) harvoin vaikuttaa potilaan hoitoon.
Epäiletkö potilaallasi tutkimusrokotteeseen liittyvää haittaa?
Mikäli terveydenhuollon ammattilaisena epäilet potilaallasi tutkimusrokotteeseen liittyvää haittaa, suosittelemme, että ohjeistat ensisijaisesti potilasta itseään raportoimaan asiasta hänen omalle rokotetutkimusklinikalleen. Useimmiten myös kaikki äkilliset sairaalahoitojaksot tulee ilmoittaa tutkijalle. FVR:n rokotetutkimusklinikat vastaavat tutkittavien ja terveydenhuollon ammattilaisten tutkimuksia ja tutkimusvalmisteita koskeviin kysymyksiin arkisin virka-aikana.
Kiireellisissä tapauksissa, rokotetutkimusklinikan aukioloajan ulkopuolella terveydenhuollon ammattilaiset voivat olla yhteydessä heille tarkoitettuun keskitettyyn neuvontaan puh. 040 182 6641. Neuvonta on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille.