INFLUENSSAROKOTE: tutkimus 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, kausi II
Kiitos mielenkiinnosta influenssarokotteen tutkimusta kohtaan. Jos haluat lisätietoa tutkimuksesta, täytä ja lähetä alla oleva lomake, niin me otamme sinuun yhteyttä. Voit ottaa myös puhelimitse yhteyttä rokotetutkimusklinikan terveydenhoitajaan.
Influenssarokotteen tutkimus
Influenssa sairastuttaa vuosittain 10-30 % Euroopan väestöstä (Maailman terveysjärjestö), ja se voi aiheuttaa paljon sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia ja kuolemia.
Influenssa voi olla iäkkäille ja perussairaille henkilöille vakava, mahdollisesti jopa hengenvaarallinen tauti. Heille nykyisten, käytössä olevien rokotteiden teho ei ole aina riittävä.
Käyttöön tarvitaan mahdollisimman tehokkaita influenssarokotteita yli 65-vuotiaille.
Tutkimuksen tarkoitus
Tässä vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan tehosteainetta sisältävän kolmivalenttisen (sisältää kolme influenssavirustyyppiä) aTIV-influenssarokotteen:
- immunogeenisyyttä eli rokotteen kysyä aikaansaada vasta-aineiden muodostuminen elimistössä,
- suojatehoa influenssaan sairastumista vastaan ja
- turvallisuutta.
Tutkittavaa rokotetta verrataan jo käytössä olevaan influenssarokotteeseen (Fluarix®).
Suomessa tutkimusryhmään otetaan mukaan yhteensä 1500 henkilöä.
Tutkimuksen ja siihen osallistuvien vapaaehtoisten avulla on mahdollista saada käyttöön influenssarokote, joka suojaa iäkkäitä nykyistä paremmin taudilta.
Osallistu tutkimukseen
Täytä ja lähetä alla oleva lomake.
Kuka voi osallistua?
Tutkimukseen voivat osallistua 65 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat henkilöt, jotka:
- eivät ole saaneet influenssarokotetta 6 kuukauden sisällä ennen tutkimukseen osallistumista
- eivät osallistu samaan aikaan toiseen lääke-/rokotetutkimukseen.
Tutkimukseen voivat osallistua henkilöt, jotka ovat olleet mukana tässä tutkimuksessa sen ensimmäisellä kaudella 2023–2024.
- Henkilöt, jotka aikovat ottaa kansallisen rokotusohjelman osana tarjottavan influenssarokotteen, eivät voi osallistua tutkimukseen.
- Tutkimus on vapaaehtoinen ja sen voi keskeyttää milloin tahansa.
Tutkimuskäynnit
- Tutkittavat käyvät kolme kertaa rokotetutkimusklinikalla tutkimuksen aikana (6-8 kk).
- Ensimmäiseen käyntiin kuuluu lääkärin tekemä terveystarkastus ja hoitajan antama rokotus.
- Tutkimuksen aikana seurataan tutkittavien sairastumista influenssaan/hengitystieoireisiin viikoittain tehtävällä puhelinsoitolla tai lähetettävällä tekstiviestillä. Mikäli tutkittavilla ilmenee influenssan kaltaisia oireita, heidät pyydetään ylimääräiselle käynnille influenssan toteamista (nenänäyte) varten.
- Ammattitaitoinen henkilökunta on tutkittavien käytössä koko tutkimuksen ajan.
Rokotteet
Kaikki tutkimukseen osallistuvat henkilöt saavat influenssarokotteen, tutkimusryhmästä riippuen (1:1) yhden annoksen joko tutkimusrokotetta aTIV tai verrokkirokotta (Fluarix®). Rokote pistetään olkavarren lihakseen. Rokotteesta ei voi saada influenssaa.
- Tutkimusrokote aTIV sisältää kolme influenssavirusta (kaksi A ja yksi B), sekä rokotteen vastetta parantavaa tehosteainetta eli adjuvanttia (MF59®). Tutkittavalla rokotteella on myyntilupa Euroopassa.
- Verrokkirokote Fluarix® sisältää kolme influenssavirusta (kaksi A ja kaksi B). Rokote on Suomessa käytössä sekä aikuisille että lapsille. Rokote ei sisällä tehosteainetta eli adjuvanttia.
Influenssa
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama, nuhakuumetta vakavampi hengitystieinfektio, jonka oireita ovat korkea kuume, kova yskä, päänsärky ja voimakkaat lihaskivut. Epidemioita aiheuttavat yleensä influenssa A- ja B-virukset, jotka tarttuvat herkästi.
Influenssaan sairastuu vuosittain 10-30 % Euroopan väestöstä (Maailman terveysjärjestö), ja se voi aiheuttaa paljon sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia ja kuolemia. Iäkkäille ja perussairaille henkilöille influenssa voi olla erityisen vaikea, koska ikääntyessä ihmisen vastustuskyky tauteja vastaan heikkenee.
Influenssa voi romahduttaa yleiskunnon, pahentaa perussairauksia ja aiheuttaa vaikeita jälkitauteja, useimmiten sydän- ja keuhkosairauksia. Iäkkäillä influenssa vaatii hyvin usein sairaalahoitoa, ja siitä huolimatta tauti voi olla kohtalokas.
Yli 65-vuotiaat saavat influenssarokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee kolmitehoisen influenssarokotteen käyttöä epidemiakaudella 2024–2025.