INFLUENSSAROKOTE: tutkimus 50 vuotta täyttäneille
Kiitos mielenkiinnosta tutkimusta kohtaan. Tällä sivulla on tietoa tutkimuksesta ja osallistumisesta. Halutessasi voit myös varata ajan käynnille klikkaamalla tämän sivun ”Varaa aika” -linkkiä. Tutkimukseen voivat osallistua henkilöt, jotka eivät ole saaneet kauden 2024–2025 influenssarokotetta.
Influenssa
Influenssaan sairastuu vuosittain 10-30 % Euroopan väestöstä (WHO), ja se aiheuttaa paljon sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia ja kuolemia.
Influenssan vakavuus lisääntyy iän myötä. Iäkkäille ja perussairaille henkilöille se voi olla jopa hengenvaarallinen tauti. Heille nykyisten käytössä olevien rokotteiden teho ei ole aina riittävä.
Käyttöön tarvitaan mahdollisimman tehokkaita influenssarokotteita aikuisille, erityisesti yli 50-vuotiaille.
Tutkimuksen tarkoitus
Tässä vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan tutkimusvaiheessa olevan influenssarokotteen:
- immunogeenisyyttä eli rokotteen kykyä aikaansaada vasta-aineiden muodostuminen elimistössä
- suojatehoa influenssaan sairastumista vastaan ja
- turvallisuutta.
Tutkittavaa rokotetta verrataan käytössä oleviin influenssarokotteisiin (Fluarix® tai Influsplit®). Tutkittava mRNA-1010-influenssarokote on valmistettu mRNA-tekniikalla. mRNA-rokotteiden on todettu aikaansaavan vahvemman immuunivasteen kuin perinteiset rokotteet. Siten ne voivat antaa paremman suojan tautia vastaan erityisesti iäkkäille. mRNA-rokotteiden valmistus on nopeampaa ja niiden koostumuksen muuttaminen helpompaa. Näin tautia aiheuttaviin kiertäviin viruskantoihin voidaan reagoida nykyistä paremmin. Toisin kuin rokotteiden perinteinen valmistus, synteettinen mRNA-valmistusprosessi ei muuta rokotteen viruskantaa. Sen johdosta mRNA-rokotteiden suojateho säilyy hyvänä.
Tähän kansainväliseen tutkimukseen osallistuu yhteensä noin 56 000 henkilöä. Tutkimuksen toimeksiantaja on rokotevalmistaja Moderna.
Tutkimuksen ja siihen osallistuvien vapaaehtoisten avulla pyritään saamaan käyttöön influenssarokote, joka suojaa aikuisia mahdollisimman hyvin influenssalta.
Osallistu tutkimukseen
Varaa aika käynnille tästä >>
Voit varata ajan myös puhelimitse:
p.020 742 3000 (arkisin 8–16)
Kuka voi osallistua?
Tutkimukseen voivat osallistua 50 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat henkilöt, jotka eivät ole saaneet influenssarokotetta kuuden kuukauden sisällä ennen tutkimukseen osallistumista.
Henkilöt, jotka aikovat ottaa kansallisen rokotusohjelman osana tarjottavan influenssarokotteen, eivät voi osallistua tutkimukseen.
Tutkimus on vapaaehtoinen ja sen voi keskeyttää milloin tahansa.
Rokote
Kaikki tutkimukseen osallistuvat henkilöt saavat influenssarokotteen. Tutkimusryhmästä riippuen osallistujat saavat (1:1) yhden annoksen joko tutkimusrokotetta mRNA-1010 tai jompaakumpaa verrokkirokotetta (Fluarix® tai Influsplit®). Rokote pistetään olkavarren lihakseen. Rokotteesta ei voi saada influenssaa.
- Tutkimusrokote mRNA-1010 sisältää samat kolme WHO:n kaudelle 2024–2025 suosittelemaa influenssavirusta (kaksi A ja yksi B -virus), kuin kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva influenssarokote.
- Verrokkirokote Fluarix® sisältää kolme influenssavirusta (kaksi A ja yksi B). Rokote on käytössä Suomessa sekä aikuisille että lapsille. Verrokkirokote Influsplit® sisältää neljä influenssavirusta (kaksi A ja kaksi B). Verrokkirokotteilla on myyntilupa Euroopassa.
Tutkimuskäynnit
- Tutkimus kestää 6–8 kk ja siihen sisältyy kaksi tai kolme käyntiä rokotetutkimusklinikalla sekä etäkontakteja.
- Ensimmäiseen käyntiin kuuluu lääkärin tekemä terveystarkastus.
- Tutkimukseen sisältyy kaksi verinäytettä, joilla arvioidaan rokotteen vaikutusta.
- Tutkimuksen aikana seurataan tutkittavien sairastumista hengitystieoireisiin. Mikäli tutkittavalla ilmenee influenssan kaltaisia oireita, hänet pyydetään ylimääräiselle käynnille nenänielunäytteen ottamista varten. Näytteestä tutkitaan influenssa, minkä perusteella tutkittava saa jatkohoito-ohjeet.
- Ammattitaitoinen henkilökunta on tutkittavien käytössä koko tutkimuksen ajan.
- Osallistumisesta maksetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (82/2011) mukainen korvaus: osallistumisesta aiheutuneet matkakustannukset ja ansionmenetys.
- Tutkimukseen voi osallistua Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Kokkolassa ja Oulussa.
Influenssa
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama, nuhakuumetta vakavampi hengitystieinfektio. Sen oireita ovat korkea kuume, kova yskä, päänsärky ja voimakkaat lihaskivut. Epidemioita aiheuttavat yleensä influenssa A- ja B-virukset, jotka tarttuvat herkästi.
Euroopassa todetaan vuosittain noin 50 miljoonaa tautitapausta, ja influenssaan tai sen jälkitauteihin menehtyy 15 000 – 70 000 ihmistä. (Vaccines Europe 2022). Iäkkäille ja perussairaille henkilöille influenssa voi olla erityisen vaikea ja vaatii hyvin usein sairaalahoitoa. Influenssa voi laskea yleiskuntoa, pahentaa perussairauksia ja aiheuttaa vaikeita jälkitauteja, useimmiten sydän- ja keuhkosairauksia.
Yli 65-vuotiaat saavat influenssarokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. WHO suosittelee kolmivalenttista influenssarokotetta, joka sisältää kaksi A ja yhden B -viruskannan.
Vuoden 2020 jälkeen toinen B-viruskanta (Yamagata) on hävinnyt maapallolta, minkä johdosta influenssan ennaltaehkäisyssä voidaan siirtyä nelivalenttisen rokotteen sijasta kolmivalenttisen rokotteen käyttöön.