Vesirokko
Vesirokko on Suomessa yleinen lasten virustauti. Jopa 95 % väestöstä sairastaa vesirokon ennen aikuisikää, useimmat 2–8-vuotiaana.

Vesirokon aiheuttaa varizella zoster -virus, joka kuuluu herpesvirusten ryhmään. Virus leviää pisaratartuntana hengitysteistä ihmisen yskiessä tai ilman välityksellä ihorakkuloista. Taudin itämisaika on 10–20 vuorokautta. Sen jälkeen iholle ilmestyy punoittavia näppylöitä, jotka muuttuvat rakkuloiksi ja arpeutuvat. Rakkuloita muodostuu yleensä enintään viikon ajan. Lapsille nousee usein kuume, ja he kärsivät väsymyksestä, päänsärystä ja ihon kutinasta.
Aikuisilla rajuja oireita
Vesirokko voi vaatia sairaalahoitoa, jos kuume kohoaa liian korkeaksi tai iho tulehtuu pahasti. Yleensä ihon tulehtuminen ei johdu itse vesirokkoviruksesta, vaan rakkuloiden raapiminen altistaa ihon bakteeritulehduksille. Pahimmillaan tulehdus voi levitä ihosta muihin kudoksiin ja aiheuttaa verenmyrkytyksen (sepsiksen), joka voi johtaa kuolemaan. Vesirokkoon voi liittyä lisätautina myös keuhkokuume tai aivotulehdus.
Vuosittain noin 200–300 vesirokkopotilasta tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa. Keskimäärin yksi alle 10-vuotias suomalaislapsi kuolee vuosittain vesirokon seurauksena. Tauti uhkaa eniten kroonisesti sairaita lapsia, kuten syöpä- ja elinsiirtopotilaita, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Aikuisilla ja nuorilla vesirokon taudinkuva on selvästi rajumpi kuin lapsilla, ja siksi he tarvitsevat herkemmin sairaalahoitoa.
Raskaana olevat naiset sairastuvat herkästi keuhkokuumeeseen vesirokon aikana. Noin 1–3 %:ssa tapauksista raskaudenaikainen vesirokko vaurioittaa sikiötä. Jos odottava äiti sairastuu juuri ennen synnytystä, vastasyntynyt lapsi voi saada hengenvaarallisen taudin.
Vesirokkorokote
Vesirokkorokote sisältää elävää, heikennettyä varicella zoster -virusta. Suomessa on ollut pitkään saatavilla Varilrix®-rokote (GSK). Kansalliseen rokotusohjelmaan on valittu Varivax® (MSD). Rokotteiden väliset erot ovat vähäiset ja niitä voidaan käyttää toistensa vaihtoehtoina. Varivax®-rokotteen suojateho yhdellä annoksella on parhaimmillaan noin 85 %, kahden annoksen jälkeen teho on 98 %.
Suomessa on tutkittu paljon vesirokkorokotetta ja toteuttu mm. ainoa lumekontrolloitu tehotutkimus (Varis ja Vesikari 1996). Tutkimuksilla on ollut suuri merkitys vesirokkorokotteen rekisteröinnissä terveille lapsille. Lisäksi on tutkittu laajasti myös mahdollisuutta yhdistää vesirokkorokote lasten MPR-yhdistelmärokotteeseen, joka suojaa sikotaudilta, tuhka- ja vihurirokolta. MPR-yhdistelmärokote (Priorix-Tetra® tai ProQuad®) on käytössä monissa maissa. Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan on otettu ProQuad® MPRV-rokote, jota tarjotaan maksutta niille 6-vuotiaille lapsille, jotka tarvitsevat sekä MPR- että vesirokkorokotteen.
Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan
Vesirokkorokote liitettiin Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuussa 2017. Tuolloin kaikille alle 11-vuotiaille, jotka eivät olleet sairastaneet vesirokkoa, annettiin vesirokkorokote (Varivax®) neuvolan tai koulun ikäkausitarkastuksessa. Tarkoitus on, että kaikki rokottamattomat lapset saavat 2 annosta 12. ikävuoden loppuun mennessä (Vesirokkorokote/THL).
Vesirokkorokotetta suositellaan myös kaikille yli 12-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa, sillä tauti aiheuttaa vaikeita oireita nuorille ja aikuisille. Rokote annetaan kahtena annoksena kolmen kuukauden välein.
Syöpä-, elinsiirto- ja HIV-potilaiden rokottamista voidaan harkita, koska heidän immuunipuolustuksensa on heikentynyt, ja vesirokko voisi johtaa vakaviin lisätauteihin. Rokotus täytyy kuitenkin suunnitella yksilöllisesti, sillä rokote voi vaikuttaa perussairauden hoitoon ja aiheuttaa haittavaikutuksia immuunipuutteisille potilaille. Potilaiden perheenjäsenille ja hoitajille suositellaan rokotusta.
Vesirokkorokotetta ei saa antaa raskaana oleville naisille eikä henkilöille, jotka saavat selviä allergisia oireita neomysiinistä. Neomysiinisulfaattia on käytetty rokotteen säilytysaineena.
Tavoitteena taudin hävittäminen
Vesirokko lastentautina tulee luultavasti vähenemään radikaalisti vuonna 2017 aloitettujen rokotusten myötä.
Vesirokkorokotteen käyttöönottoon on liittynyt epäily laajojen rokotusten vaikutuksesta vyöruusun yleisyyteen. Kun rokotukset harventavat lasten vesirokkotapauksia, aikuiset eivät enää altistu vesirokolle nykyiseen tapaan. On epäilty, että aikuiset eivät silloin saisi vesirokosta tehostusta puolustuskyvylleen saman viruksen aiheuttamaa vyöruusua vastaan. Asiasta ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä.
Vyöruusu
Vesirokkoon voi sairastua vain kerran, mutta taudin parannuttua varizella zoster -virus jää piilevänä elimistöön loppuelämän ajaksi. Piilevä virus voi aktivoitua uudelleen jopa vuosikymmeniä myöhemmin ja aiheuttaa kivuliaan vyömäisen ihottuman, vyöruusun. Noin 10–20 % ihmisistä sairastuu vyöruusuun, useimmat yli 60-vuotiaina. Vesirokkorokotuksen saaneet lapset sairastuvat luultavasti vyöruusuun erittäin harvoin, joten yleisen vesirokkorokotuksen odotetaan vähentävän myös vyöruusua pitkällä aikavälillä. Vanhojen ihmisten vyöruusu voi kuitenkin edelleen tarttua lapseen vesirokoksi. Olisi hyvä, jos vyöruusutapaukset saataisiin samanaikaisesti minimoitua rokottamalla.
Suomessa on tutkittu pitkään vyöruusurokotteita. Tutkimusten ansiosta vyöruusua vastaan on Suomessa saatavilla kaksi rokotetta: Zostavax™-rokote (Merck), sekä vuoden 2017 lopulla myyntiluvan saanut Shingrix®-vyöruusurokote (GSK). Tutkimusten perusteella Shingrix®-rokotteen suojateho on yli 90 %, parhaimmillaan jopa 97 %.
Lähteet:
- Leino T. Vesirokkorokote. Kirjassa: Nohynek H, Hulkko T, Rapola S, Strömberg N, Kilpi T (toim.) Rokottajan käsikirja 2005. Helsinki: Duodecim, 2005, s. 194–201.
- Oxman MN, Levin MJ, Johnson GR, ym. A vaccine to prevent herpes zoster and postherpetic neuralgia in older adults. The New England Journal of Medicine 2005;352(22):2271–84.
- Varis T, Vesikari T. Efficacy of high-titer live attenuated varicella vaccine in healthy young children. The Journal of Infectious Diseases 1996;174 (Suppl 3):S330–4.
- Vesikari T. Vesirokkorokotus kaikille vai kohderyhmille. Duodecim 2002;118:81–85.
- Vesikari T. Vesirokko. Kirjassa Ruuskanen O, Peltola H, Vesikari T (toim.) Lasten infektiosairaudet, Rokotetutkimuskeskus 2007.
- Nohynek H, Hulkko T, Rapola S, Strömberg N, Kilpi T, toim. Rokottajan käsikirja 2005. Helsinki: Duodecim, 2005, s. 194–201.
- Peltola H. Infektiotaudit. Kirjassa: Siimes M.A., Petäjä J, toim. Lastentaudit, 3. painos. Helsinki: Duodecim, 2004, s. 214–216.
- Renko M. Vesirokko. Kirjassa: Kunnamo I, Alenius H, Hermanson E, Jousimaa J, Teikari M, Varonen H, toim. Lääkärin käsikirja. Helsinki: Duodecim, 2006, s. 1020–1021.
- Salo H, Sintonen H, Linna M, Hovi T, Davidkin I, Kilpi T. Vesirokkorokotteen taloudellinen arviointitutkimus. Julkaisussa: Mikkola H, Klavus J, toim. Terveystaloustiede 2004. Helsinki: Stakes, 2004, s. 63–67.
- Varis T, Vesikari T. Vesirokko. Kirjassa: Ruuskanen O, Peltola H, Vesikari T. Lasten infektiosairaudet, 2. painos. Helsinki: Pfizer, 2000, s. 184–189.